Az ügyfelek gyakran keresnek fel azzal a problémával hogy nem fűt a klíma. Amikor ellenőrzöm a készüléket általában kiderül, hogy a gép tökéletesen működik csak a természetes működési folyamatokat nem ismerő ügyfél hibának veszi. Ezért röviden összefoglalom hogyan is működik a klíma fűtésnél?

Távírányító, nem fűt a klíma ha nincs a megfelelő funkció beállítva

Nem fűt a klíma ha nincs a megfelelő funkció kiválasztva. Ez a fűtési funkció, amelyet a távírányító segítségével adhatunk meg. Általában egy napocska jel utal a fűtési üzemmódra vagy ha szövegesen van feltüntetve akkor pedig ugye angolul a Heat vagy Heating. Tehát megnyomjuk a gombot és a klímánk átáll fűtési funkcióra.

Elindulás, nem fűt a klíma azonnal

 A funkció kiválasztása után a gép nem indul el azonnal. Legtöbbször még a kültéri egység sem. Általában egy 2-3 perces visszaszámlálás kezdődik a klíma ventilátorának elindulásáig. Ez teljesen természetes, ezért ne vegyük hibának és ne rohangáljunk ki megnézni hogy most mi történik hanem várjunk türelemmel!

Felfűtés

Miután elindult a ventilátor a klíma nem fog azonnal meleget fújni. Szintén idő kell neki. Először ugyanis a beltéri egységet melegíti fel, hogy azonnal meleg levegőt tudjon a helyiségbe befújni, nem pedig hideget. Ez a folyamat maximum 10 percig tart.

Fűtés

Amikor szépen elindult a fűtés nagyon sokan forró befújt levegőre számítanak. A klíma nem hajszárító vagy fűtőtest. A szoba levegőjét szívja be alul, felül pedig kifújja a felmelegített levegőt. Maximum 10-40 fokot képes melegíteni a levegőn. Tehát sosem fog forró levegőt fújni! 

Lefagy a klíma

Gyakran keresnek meg azzal, hogy lefagyott a klíma és “ömlik” belőle a víz. Fűtési funkciónál -a hűtéssel ellentétben- a kültéri egységnél keletkezik kondenzvíz, amely ha a hőmérséklet fagypont körüli vagy az alá megy akkor ráfagy a hőcserélőre. A mai klímák többsége már rendelkezik automata leolvasztási funkcióval, amellyel ilyenkor könnyedén leolvasztja a fagyott vizet, ez persze vízzel jár, amitől sokan megijednek. Ez néhány percig eltarthat és ilyenkor abbamarad a fűtés! A folyamatot a beltéri egység kijelzője gyakran jelzi is. FONTOS! Leolvasztás közben ne kapcsoljuk ki a klímát, hagyjuk, hogy befejezze az olvasztást! Nem tesz jót neki ha közben kikapcsoljuk. Amint vége a folyamatnak újból megindul a fűtés.

Összegezve ha klímával fűtünk kicsit türelemmel kell lennünk a gép felé, lassan ébred fel de utána teszi a dolgát.

Ne feledjük klímával fűteni nemcsak gazdaságos, kényelmes hanem környezetbarát is. Pontosan a hőszívattyús rendszernek köszönhetően termel fűtőenergiát, ígyhát megéri pár percet várni annak tudatában, hogy mindeközben hozzájárulunk környezetünk megóvásához.