Több helyiség hűtése/fűtése egy klímaberendezéssel, klímaválasztás szempontja

Klíamválasztás során fontos kitérni a helyiségek adottságaira. Egy nagyobb teljesítményű klímával megfelelő megoldás lehet két vagy akár több helyiség/szoba hűtése is. Nyilván ennek alapvető feltétele a helyiségek összenyithatósága. Ha ezt a megoldást választjuk különös körültekintéssel kell lennünk a klíma készülék elhelyezését illetően. Ugyanis ebben az esetben a levegőáramlás irányának kulcsfontosságú szerepe van. Bizonyos határokon beül a mai, modern légkondicionálók esetében szabályozható a befúvás erőssége és iránya, de ha a klíma rossz helyen van, akkor nem fogja a helyiségekben a kívánt hőmérsékletet biztosítani. Klímaválasztás sorén ha több helyiséghez szeretnénk egy klímaberendezést használni mindenképpen kérjük ki szakember véleményét.

A következő klímaválasztás során adott szempont, amit figyelembe kell vennünk a légáramlat iránya.

Ez egy olyan szempont, amit valamelyest tudunk befolyásolni, hiszen a legtöbb klímánál állítható lapátok vannak, amelyek irányát és forgását szabályozni tudjuk. Azonban ha klíma nem megfelelő helyen van, a lapátok állítása nem elég ahhoz hogy megfelelő komfortérzetet érjünk el.

A, magasság: az ideális magasság megválasztása rendkívül fontos, hiszen senki sem szereti és nem is egészséges ha a készülék közvetlenül az emberre fújja a levegőt.

B, akadály a klímák előtt és között: nyilván a klímaberendezést ne helyezzük olyan helyre, ahol a légáramlás akadályba ütközik. Több klíma esetén pedig úgy válasszuk meg a helyüket, hogy ne akadályozzák egymás működését (például ne egymással szemben legyenek).

C, komfort légáramlás: klímakészülék vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy az adott berendezésen van e komfort légáramlás funkció. Ezen funkció használatával kellemesebbé tehetjük a befúvást, egyenletesebb levegő- és hőmérséklet-eloszlást biztosíthatunk. A hideg levegő befúvásra érzékenyebbeknek különösen ajánlott olyan klímát választani, ami rendelkezik ilyen funkcióval.

D, 3-D légáramlás funkció: azok a klímák, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval képesek a levegő irányát nemcsak horizontálisan és vertikálisan is befolyásolni, ezáltal is tökéletesítve a befúvást.

Kültéri egység elhelyezhetősége, klímaválasztás kulcsfontosságú kérdése

Lényeges szempont lehet a kültéri és beltéri egység közötti távolság mértéke. Ez a szempont leginkább a beszerelési költséget növeli meg, hiszen a vezetéshez használt rézcső igen drága. Továbbá maximum 20 méterig lehet vezetni a csövet, ha ezt meghaladjuk a berendezés veszít hatékonyságából. Nyilván a 20 méteres határérték a legvégső távolság, mindenképpen célszerű kisebb távra törekedni a hatékonyabb működés érdekében.

Otthon tartózkodás mértéke

Bár ez nem tartozik a legfontosabb klímaválasztás szempontok közé, de azért mégis nem árt mérlegelni, hogy magát a készüléket hogyan, milyen napszakokban szeretnénk üzemeltetni, illetve hogy mennyit tartózkodunk otthon. A saját kényelmünk érdekében érdemes wifivel felszerelt klímát választani, amelyet bárhonnan kényelmesen tudunk üzemeltetni és hazaérkezésünkkor már a komfortos lakás fogad.

Esztétikai szempontok

Ha vizuálisan elképzeljük a klímát a legtöbb embernek a fehér, hagyományos készülék jut eszébe. Szerencsére a gyártó cégek gondoskodtak arról, hogy a technikai innováció mellett azért a design se szoruljon háttérbe. Ezáltal napjainkban ma már igen csak széles palettáról válogathatunk ha az otthonunkba leginkább passzoló klímát szeretnénk kiválasztani.