Klímával fűteni olcsó, gazdaságos, egészséges, komfortos és környezettudatos.

Számos előnye van annak ha klímaberendezésünkkel fűtjük otthonunkat, mégis persze mindenki leginkább arra kiváncsi hogy mennyibe kerül klímával fűteni?

A következőkben bemutatom hogyan is termel a klíma hőenergiát és átlagosan mennyibe kerül mindez.

Minden klímaberendezés technikai paraméterei között fel van tüntetve egy SCOP érték, amely szezonális fűtési hatásfokot jelent, azaz megmutatja, hogy 1 kW energiából hány kW fűtőérték állítható elő. A mai modern klímaberendezéseknél ez az érték 3,4-4,6 között mozog, ami azt jelenti hogy 3,4-4,6 kW fűtőértéket termel 1 kW felhasznált energiából.

De nézzük hogyan alakul ez az érték egy átlagos családnál és ténylegesen mennyibe kerül forintban számolva?

Egy átlagos fűtési szezonnál 2000 fűtési órával számolhatunk, a fűtési szükséglet pedig legyen 10 kWh (kilowattóra). Ez azt jelenti, hogy egy fűtési szezonban 20 000 kWh fűtési energiára van szükség egy átlagos családnak.

Számoljunk egy kicsit előszőr a földgázzal:

1 m3 földgáz elégetésekor felszabaduló hőmennyiség adja a földgáz fűtőértékét, mértékegysége a megajoule. 1 m3 földgáz kb. 33-35 megajoul fűtőértéket jelent (33-35MJ/m3). A megajoule és a kilowattóra pedig a következőképpen váltható át: 9,7 kWh/m3.  1 m3 földgáz pedig kb. 119 Ft-ba kerül. Ezek alapján a földgáz=12,26 Ft/kWh.

Ezután kalkuláljunk az elektromos árammal:

1 kWh áramfogyasztás körülbelül 35 ft-ba kerül.

Mindezeket összevetve:

Földgáz=12,26Ft/kWh

Elektromos áram: 35Ft/kWh

Ezeket az értékeket beszorozzuk a szükséges hőmennyiséggel (20 000 kWh), majd pedig a megadott SCOP értékkel is kalkulálunk, végül megkapjuk a fűtési költségünket.

Földgázzal történő fűtés esetén:

12,26 Ft/kWh x 20 000 kWh = 244 200 Ft

Elektromos árammal működő klíma esetén:

4-es COP értéknél: 35 Ft/kWh x 20 000 kWh/4 = 175 000 Ft.

A különbség: 69 200 Ft/fűtési szezon. Tehát 69 200 forintot takaríthatunk meg egy fűtési szezonban ha klímával fűtünk.

A különbség magáért beszél és bebizonyítja, hogy klímával fűteni olcsó és gazdaságos. Úgy gondolom elvethetjük azt a tévhitet, hogy árammal fűteni drága. Régen lehet így volt, de ahogy a technika fejlődik olyan rendszerek jelennek meg, amelyek nemcsak a pénztárcánkat kímélik de környezetünket is. Ugyanis ne feledkezzük meg arról, hogy míg a földgázzal, fával, szénnel történő tüzelés esetén káros égéstermékek keletkeznek és jutnak a levegőbe, addig a klímakészüléknek nincs égésterméke.

Hozzáteszem, hogy a hatásfoknál nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen klímaberendezésről és milyen kazánról beszélünk. Minél régebbi típusú kazánról van például szó, a hatásfok annál rosszabb, és a fent említett költségeknél jóval magasabbakkal lehet számolni. De még a mai legmodernebb kazánok sem érnek el, sőt meg sem közelítenek a klímákhoz hasonló, kedvező hatásfokot.

A költségeknél maradva további nagy előny, hogy a klímák beszerelése rendkívül egyszerű és nem kerül sokba. Nem úgy mint a gázkazán és hálózatrenszer kiépítése, amely bonyolult tervezési, csövezési és engedélyeztetési munkákkal jár és rendkívül drága is.

A költségek lefaragásásban már csak hab a tortán, hogy például napelemes rendszer kiépítésével szinte nullára hozhatjuk fűtési költségünket és ehhez semmi mást nem használunk fel csak a természet adta lehetőségeket.

Illetve további megoldás a költségcsökkentésben a H tarifa igénybe vétele, amelyet az energiaszolgáltató hőszívattyús rendszerekre ad. A légkondicionáló berendezések pedig hőszivattyúk. Így a 35 Ft/kWh helyett 22ft/kWh val számolhatunk, így a fűtési költség 20 000 fűtési órával számolva csupán 110 000 Ft-ba kerül átlagban egy szezonban. A földgázzal történő fűtéssel szemben itt már 134 200 Ft-ot takarítunk meg.

Minden háztartásnak egyértelműen javaslom a klímával való fűtést, Próbálják ki és nem fognak csalódni! Kapnak egy megbízható, gazdaságos modern rendszert, amely védi Önöket is és környezetüket is. Mindemellett a XXI század technológiáját övezi és leszámol a régi, elavult rendszerek hiányosságaival. Ne feledje: a klíma nyáron hűt, télen fűt, Ön pedig komfortosan érezheti magát egész évben anélkül, hogy megterhelné pénztárcáját.