Számos kérdés merülhet fel bennünk mielőtt klímát vásárolunk, de biztos vagyok benne, hogy az elsők között szerepel, hogy mennyibe kerül egy klíma, annak beüzemelése, használata, karbantartása?

Klíma készülékek ára, mennyibe kerül egy klíma megvásárlása?

Hogy mennyibe kerül egy klíma, nyilván mint a legtöbb elektronika termék esetében minőségbeli különbségek befolyásolják, léteznek jobbak és kevésbé jók. Ez függ a gyártótól, típustól, elérhető funkcióktól, designtól. A széles palettának köszönhetően mindenki talál igényeihez leginkább illőt. Élettartamot és garanciát illetően jelentős különbségek nincsenek.

Egy olcsóbb klíma is ugyanúgy hűti/fűti otthonunkat mint egy jóval drágább berendezés, továbbá fogyasztást tekintve sincsenek nagy eltérések. Igazából az extrák, a design, valamint maga a gyártó az, ami magasabb árkategóriába helyez egy berendezést. Itt jegyzem meg, hogy mindezek alól kivételt jelentenek a régi típusú klímaberendezések, melyek esetében sem a teljesítmény, sem a fogyasztás nem éri el a mai légkondicionáló berendezések szintjét.

Viszont, hogy mégis kalkulálni tudjunk, jelenleg nálunk a legkedvezőbb áron elérhető klíma készülék bekerülési értéke bruttó 140 000 forint, a legdrágább készülékeknél pedig a határ a csillagos ég.

Klíma szerelésének költségei, mennyibe kerül egy klíma beszerelése?

A klíma készülék szerelési költsége nem túl magas. Áll egy általános szerelési díjból, ami függetlenül a körülményektől állandó és tartalmazza a beltéri és kültéri egység ideális helyre történő felrakását, annak szakszerű összekötését, a berendezés működésének ellenőrzését, tájékoztatást a készülék használatáról, a garanciális javítást és a kiszállási díjat. A King Klíma Kft-nél ez az összeg  45 000 Ft+áfa.

Szerelési költségek elhelyezés szerint

Mennyibe kerül egy klíma becsövezése? Ha egy adott berendezésnél a kültéri és beltéri egység ugyanazon a falon van, ún. egyszerű szerelésről beszélünk, ahol nincs szükség csővezetésre, így a szerelési díj csupán ez az alapdíj lesz. Viszont ha a két egység között nagyobb a távolság akkor csővezetésre van szükség, mely rézcsőből, a kondenzvíz elvezetésére szolgáló csőből és elektromos vezetékből áll. A King Klíma Kft.-nél ennek díja 6000Ft+áfa/folyóméter.

Nyilván minden esetben arra törekszünk, hogy ez a távolság a lehető legkisebb legyen, de mégis a legoptimálisabb hatásfokot érje el a készülék és mindezek mellett a megfelelő komfortszintet biztosítsa. Épülő vagy felújítás alatt álló házaknál, lakásoknál a csővezetés a falban történik, más esetben pedig a kábelcsatornában lévő csöveket olyan helyeken vezetjük el, hogy az a lehető legkisebb mértékben látszódjon.

Összességében elmondható, hogy egy klíma beszerelés nem jár magas költségekkel, viszont jelentősen növeli komfortérzetünket. A mai éghajlati sajátosságokat figyelembe véve szinte nélkülözhetetlen a használata.

Klíma és a fűtés, szerelési költségek klíma vs kazánok

Nem mehetünk el amellett, hogy egy klíma beszerelési költsége mindkét alapvető funkció (hűtés/fűtés) használata esetén ugyanennyibe kerül. Ezt ezért nagyon fontos kiemelni, mert átlagosan 55 000 Ft-ból (2 klíma esetén 110 000 Ft) korszerű fűtésrendszert építhetünk ki ellentétben a hagyományos kazán alapú fűtésrendszerekkel, ahol maga a kiépítési költség több százezer forint vagy inkább 1 millió forint határán van. Nem beszélve arról, hogy a kazánokkal történő fűtés kiépítéséhez tervrajz szükséges, rengeteg utána járással, engedélyeztetéssel jár és a helyigény is nagy. A klíma viszont kis helyen elfér, nem kell bonyolult hálózat hozzá és a modern designak köszönhetően lakásunk dísze lehet.

Klíma használatának költségei. Mennyibe kerül egy klíma ha használata?

A klímaberendezés hűtéshez/fűtéshez használt elektromos áram fogyasztása nem egyenlő a klíma típusánál jegyzett értékekkel (2,5kW, 3,5 kW). Minden berendezésen feltüntetik az ún COP értéket (vagy más néven SCOP,EER,SEER) ami a készülék hatékonyságát jelzi. Átlagosan 4 körüli COP értékkel kalkulálhatunk ami azt jelenti, hogy 1 kW elektromos áram felhasználásával 4 kW hűtő-vagy fűtőenergia keletkezik. Tehát egy 3,5 kW-os teljesítményű inverteres klíma egy óra alatt 1000-1100 Wattot fogyaszt. Ez kevesebb mint egy hajszárító fogyasztása.

Mennyi az annyi?

Forintban kifejezve: óránkénti fogyasztás tehát 1-1,1 kW, egy kW elektromos áram értéke pedig bruttó 40 Ft körül van. Ez a teljesítmény elegendő egy 45m2-es helyiség lehűtésére/felfűtésére szélsőséges hőmérsékleti viszonyok esetén és normál hőszigetelést feltételezve. Számos tényező befolyásolhatja az optimális működést, mint például szigetelés, nyílászárók állapota, időjárási viszonyok, hőt kibocsátó berendezések stb. Nyilván ezektől a tényezőktől nagymértékben függ a készülék fogyasztása.

Ahhoz, hogy a napi fogyasztást kiszámoljuk természetesen nem kell 24 órával kalkulálnunk, hiszen a klíma csak rövid ideig megy teljes teljesítménnyel, a hőmérséklet fenntartásához már jóval kevesebb áram szükséges. Szintén nem kell 31 nappal számolni hiszen nem minden nap van hőség vagy télen mínusz 10 fok.

Karbantartás költségei

A klíma azon berendezések közé tartozik, ahol a karbantartás költségei elhanyagolhatóak. Használattól függően évente egy vagy két alkalommal szükséges a klíma tisztítását elvégezni. Ezt minden esetben szakemberre bízzuk, hiszen neki van megfelelő eszköze és tudása ahhoz, hogy az adott berendezés ténylegesen rendben legyen. A rendszeres tisztítás nagyon fontos a klíma hatékony működése szempontjából és a felhasználó egészsége szempontjából is.

A klíma tisztítási költsége: 8000 Ft+áfa/alkalom

A tisztítás esedékességéről a King Klíma Kft. levélben értesíti ügyfeleit.

Mitől függ a klíma fogyasztása?

Az alábbi tényezőktől függ a klíma fogyasztás:

  • inverteres vagy nem inverteres a klíma berendezés
  • milyenek a berendezés hatékonyságát kifejező EER, SEER, COP, SCOP értékek
  • klíma berendezés tisztasága, karbantartottsága
  • megfelelő méretezés
  • a környezeti és a belső hőmérséklet különbségétől
  • a hőszigeteléstől
  • az egyéb hő termelő eszközöktől (számítógép, hűtőszekrény, fényforrások, emberek száma, stb…

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a klíma készülék beszerelése, használata és karbantartása sem jár jelentős költségekkel. Viszont viszonylag kis befektetéssel és ráfordítással komfortosabb otthon teremthetünk saját magunk és családunk részére. Élvezze a XXI. század nyújtotta kényelmi lehetőségeket és szereljen be otthonába Ön is klíma készüléket!

Ha a berendezést nem rendeltetésszerűen használjuk, feleslegesen ki – bekapcsolgatjuk, akkor nagymértékben megnőhet a klíma készülék fogyasztása!!!