A klímatisztítás jelentősége sajnos egyre fontosabbá válik. Saját bőrünkön érezzük az emberiség globális problémáit. Egyre gyakrabban egyre súlyosabb fertőzések, vírusok jelennek meg. A bolygónk egyre nehezebben bírja el a megnövekedett népességet. Az egyén a klímavédelemben és a vírusok terjedésében egyre nagyobb szerepet kap. Emiatt klímaszerelőként különösen fontosnak tartom otthonunk levegőjének tisztán tartását ezáltal is megóvva magunk és a környezetünkben élők egészségét.

Miért olyan fontos a klímatisztítás járvány idején? Lassítható e a koronavírus a klímatisztítással?

Nem győzőm hangsúlyozni az ügyfeleknek, klímatulajdonosoknak, hogy a szakember által rendszeresen karbantartott és tisztított klímakészülék nem okoz problémát, sőt a kifinomult szűrőrendszerének köszönhetően kiszűri a levegőben lévő szennyeződéseket, baktériumokat ezáltal tiszta, allergén mentes levegőt teremt otthonunkban amely az egész család számára megteremti a tökéletesen egészséges mindennapokat.

3 ok amiért a klímatisztítás elengedhetetlen:

1. Klímatisztítás: baktériumok, vírusok, gombák terjedése ellen

A klíma működése közben folyamatos a páralecsapódás, amely kedvező táptalaj a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak. Ezek a megtelepedett kórokozók használat közben bejutnak a levegőbe és komoly légúti megbetegedéseket okozhatnak és szerepet vállalnak a vírusok továbbterjedésében. Használat közben a klímaberendezés nagyban felelős a benti levegő minőségéért, a levegőben lévő kórokozók mennyiségéért, emiatt nem szabad félvállról venni a rendszeres tisztítás szükségességét. Nagyon fontos, hogy még az első használat előtt tisztíttassuk ki a készüléket szakemberrel. Hűtésre és fűtésre is használt klíma esetében pedig legalább évente kétszer.

2.Klímatisztítás: kellemetlen szagok ellen

A szennyezett levegő mellett másik negatív hatása a nem karbantartott klímának a kellemetlen szagok kialakulása. A különböző nemkívánatos gombák, kórokozók, baktériumok megtelepednek a klímánk belsejében majd pedig elszaporodnak és egy idő után szagokat terjeszthetnek a levegőben. Különösen akkor ha hosszú ideig nem volt használatban a készülék. Első üzembe helyezéskor érezhetjük leginkább a rossz levegőt, amely mindenképpen szakértői kezelést igényel.

3.Klímatisztítás:készülék zavartalan működéséért

A harmadik ok amiért a klímatisztítás fontos az maga a készülék zavartalan és hatékony működése. A klímák központi működési egysége egy hőcserélő, amelyen keresztül áramlik a levegő a szobába. A hőcserélő sűrű lemezekből áll, ahol a por, szösz és egyéb szennyeződés könnyen megragad. Nemcsak a hőcserélő hanem maga a szűrő eltömődésekor is jelentősen veszít teljesítményéből a klíma. 

Ugyanis nem tudja átfújni se a hideg sem pedig a meleg levegőt. Hiába vesszük fel a fordulatot nem érezzük, hogy melegítene vagy hűtene kellőképpen. Ha nem megfelelő a levegő beáramlása akkor tehát nem fog hatékonyan működni a klímánk. A nem megfelelő működés a hűtő-, fűtőteljesítmény csökkenésében és a magasabb áramfogyasztásban nyilvánul meg. Mindezek mellett a beltéri egység után legalább olyan fontos a kültéri egység tisztítása is. Mivel a kültéri klíma a kinti, sokkal szennyezettebb levegőt keringeti, sokkal hamarabb elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha nem megfelelően működik a levegőáramlás az végzetes meghibásodáshoz vezethet. Nemcsak nem fog tökéletesen működni a klímánk és sok áramot fog felhasználni, de még teljesen el is romolhat.

Sose feledjük…

Nem győzőm hangsúlyozni a klímatisztítás fontosságát. Néhány ezer forintos tisztítási díjról van szó, amin nem szabad spórolnunk, mert nemcsak a klímánkat de saját és családunk egészségét is könnyen veszélybe sodorhatjuk.

Másik aranyszabály, hogy soha ne próbáljuk meg magunk tisztítani a klímánkat! A klímaszerelő szakemberek ugyanis speciális eszközöket használnak a tisztításra, amelyek nehezen és csak a jogosultak számára beszerezhetőek. Másrészt pedig csak ők tudják pontosan mire kell odafigyelni a művelet során.

A klímaszerelők a karbantartás során nemcsak a tisztítást végzik el hanem ellenőrzik a készülék működési paramétereit is, mint például a nyomás értékét. Ezen paraméterek vizsgálata szintén nagyon fontos a hatékony működéshez.

A klímák éves kétszeri karbantartása és tisztítása rendkívül fontos tehát a berendezések szempontjából  és az egészségünk szempontjából is. Ne hanyagoljuk el és figyeljünk rá oda. Attól még hogy nem látjuk és nem érezzük a szennyeződéseket az ugyanúgy ott van és veszélyeztet bennünket. Tegyen a komfortos hétköznapokért és legyen Ön is otthon a klímahasználatban. 

Lépjen egyéni szinten a globális problémák ellen!