A klímák száma a fűtési technológia esetében a hűtési technológiával szemben egészen más. Itt mindenképpen több klímával kell kalkulálnunk, hiszen itt nem elég ha egy helyiséget kicsit feljebb fűtünk (mint ahogy hűtésnél sokszor elegendő ha egy kicsit hűvösebb van). Fűtésnél folyamatos melegre van szükség ahhoz, hogy komfortérzetünk megfelelő legyen.

Hova helyezzük a klímákat?

Fűtés esetén a központi helyiségbe (nappali), a szobákba és a konyhába is javaslom a készülékek elhelyezését. Nyilván itt is nagyon fontos az, hogy hova helyezzük a klímákat. Optimális teljesítmény kiválasztásával és ésszerű használattal teljesen ideális fűtési megoldás minden család számára. A legkisebb helyiségekbe, mint fürdőszoba, wc, gardrób pedig egyéb elektromos áramot felhasználó eszközt lehet elhelyezni, mint például infrapanel, lapradiátor stb. Ha mindezt egybekötjük egy napelemes rendszerrel szinte nullára csökkenthetjük fűtési költségeinket és az ökológia lábnyomunk is jelentősen összezsugorodik.

 

Hogyan használjuk a klímánkat fűtésnél?

Hasonlóan mint a hűtés funkciónál itt is nagyon fontos a megfelelő használat. Ne kapcsolgassuk ki be a készüléket hanem hagyjuk hadd végezze a dolgát. A berendezésnek is és a pénztárcánknak is ez a legoptimálisabb. A klíma érzékeli a benti hőmérsékletből, hogy mikor kell bekapcsolnia és mikor kell nagyobb vagy alacsonyabb fordulaton mennie. Sokkal gazdaságosabb egy állandó hőmérsékletet fenntartani mint hidegről újra felfűteni.

 

Klímák száma-inverteres kílma működése.

Az inverteres klíma működésének lényege, hogy a beépített kompresszor fordulatszámát a hűtési vagy fűtési hő terheléshez, azaz a hőigényhez igazítja. Az inverteres klíma működésének kulcsa a kompresszor, amely folyamatos működése réván állandóan szabályozza a teljesítményt. Sokkal tökéletesebb előző társainál (hagyományos on-off készülékek) intenzitásban és a hűtési teljesítményben is. Nem nyom ki hirtelen annyi hideg levegőt, mint elődje, sokkal kisebb a megbetegedések kockázata is. Ezen kívül a villamos hálózatot sem terhel meg annyira mint elődjei. Ez egy költséghatékony üzemelési forma, amelyet energiatakarékossági célból fejlesztettek ki. Itt nem kell attól tartanunk, hogy csak egy tág tartományok között számíthatunk a megválasztott hőmérsékletre, hiszen az inverteres klíma nagyon precízen betartja azt a hőmérsékletet, amely számunkra a legmegfelelőbb. A klíma a beépített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak hogyan kell működnie annak érdekében, hogy a hűtés vagy a fűtés folyamatosan azon az értéken legyen, amelyet elvárunk mi is a berendezéstől. Amikor lassan eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor csökkenti az inverter a kompresszor fordulatszámát is.