Tavaly októberben szereltettem be egy klímát. Mivel többen ajánlották, hogy a klíma fűtésre is ideális ezért hűtő-fütő klímát választottam. Célom elsődlegesen a nyári szezon alatti hűtés volt, de úgy gondoltam nem baj ha fűt is. Hogyan vált be a fűtési technológia?

Klíma fűtésre? Milyen aggodalmaim voltak?

 • magas villanyszámla
 • nem hatékony
 • erős fújó érzés
 • poros levegő
 • állandó zaj
 • -15 fok alatt megáll a klíma és nem fűt tovább

Klíma fűtésre az átmeneti időszakban:

Eljött az ősz és az első hidegebb éjszakáknál nagy izgalommal vettem kezembe a klíma távirányítóját és egy gombnyomással állítottam át hűtésről fűtési funkcióra. Örömmel nyugtáztam, hogy a klíma tökéletesen működik és tartja a beállított hőmérsékletet. Végre nem kellett fagyoskodnom azokon a napokon amikor még nincs nagyon hideg de mégis jólesik este a meleg szoba. Elégedett voltam és úgy döntöttem ha ilyen jól beválik ősszel mi lenne ha kipróbálnám télen is?

Klíma fűtésre egy teljes fűtési szezonban:

Magas lett a villanyszámlám?

Nem. Sőt az eddigi fűtési megoldások közül a klíma messzemenően a legolcsóbb. Nem is gondoltam volna, hogy árammal fűteni olcsó is lehet. Így tél végén büszkén adtam el a kazánomat és rendeztem át a kazánházat dolgozószobává.

Mennyivel csökkent a fűtésszámlám?

Nehéz egymás utáni két telet úgy összehasonlítani, hogy minden körülményt figyelembe veszünk. Viszont nagyjából 40% al került kevesebbe klímával fűtenem, ami jelentős összeg és örömmel fordíthattam az újonnan szerzett „nyereséget” családomra. Hogy pontosan mennyi az annyi azt a következő gombra kattintva megtalálja!

Hatékony volt e a klíma?

Teljes mértékben. Mindig tartotta a beállított hőmérsékletet. Kellemes meleg volt egész télen. A fűtésszámlám csökkent annak ellenére hogy ugyanolyan meleg volt mint a korábbi években. 

Zavart e a ventilátor?

Egyáltalán nem zavaró sem hangban sem érzésben. Fűtésnél gyárilag egyenesen lefelé fújja a levegőt. Sehol máshol nem lehet érezni, hogy jön a levegő csak ha közvetlenül alatta állunk. Akkor is kellemesen lassan mozgó levegőről beszélünk nem pedig meleg „forgószélről”.

 

Porolt e a klíma?

Nem, sőt soha nem volt még ilyen tiszta levegő otthon. Köszönhető ez a modern szűrőberendezésnek, amellyel manapság a legtöbb klíma rendelkezik

Mi történt amikor -20 fok volt?

Mivel én kezdetben csak átmeneti időszakra terveztem a klímával való fűtést ezért olyan klímát vásároltam amely „-15 fokig fűt”. Sokan ezt rosszul értelmezik, és azt hiszik, hogy -16 foknál kész vége leáll a klíma. De tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy -15 fokig fűt teljes hatékonysággal. Az az alatti hőmérsékletnél csökken a hatékonysága (kb. 75%-ra) és valamivel több áramot használ fel a hőmérséklet eléréséhez. Az idei télen kb. 2 nap volt amikor éjszaka előfordult -15 foknál hidegebb. Hogy mit vettem észre belőle? Semmit. De akinek kételye van válasszon olyan klímát amelyik -25 fokra van tervezve.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól döntöttem amikor megvettem az első hűtő-fűtő klímámat. Azóta már a többi helyiségbe is szereltettem. Klímával fűteni nagyon előnyös mivel

 • olcsó
 • könnyen szabályozható
 • különböző helyiségek eltérő hőmérsékletre állíthatóak
 • hőszivattyús működésű, ami megújuló energia
 • távolról vezérelhető, automatizálható
 • szűri a szobák levegőjét
 • kevés bekerülési érték
 • nincs károsanyag kibocsátás

Számomra nagyon fontos környezetünk védelme.

Ha klímával fűtünk nincs égéstermék illetve energiát termelünk. Ha mindezt napelemmel kombináljuk pedig teljesen levesszük a terhet Földünkről és amellett hogy ingyenes fűtésünk van még környezetünket is megóvjuk! Ezért bátorítok mindenkit, hogy térjen át a klímával való fűtésre és óvja meg saját és környezete egészségét!

J.KÁROLY