Erre egyértelmű válasz adható: inverteres klíma. Az inverteres klímaberendezések számos előnnyel rendelkeznek, amelyek lassan teljesen háttérbe szorítják a hagyományos klímakészülékeket.

Melyek ezek az előnyök?

Az inverteres technológia tulajdonképpen egy kifinomult működést tesz lehetővé. A legtökéletesebben igazodik az igényekhez és a körülménykehez, az energiafelhasználást a legoptimálisabb szintre csökkentve. Terheléshez illesztett vezérlés, ezáltal sokkal precízebb teljesítmény érhető el.

Hogyan is működik pontosan az inverteres klíma?

A klímakészülékben egy belső érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét. Mindeközben a fogyasztó a távirányítón beállítja az elérni kívánt hőmérsékletet. Hagyományos berendezés esetén, ha a szoba hőmérséklete meghaladja a távirányítón beállított értéket a klíma bekapcsol és hűteni kezd. Mindaddig hűt, amíg a levegő le nem hűl a kívánt szintre, ezután kikapcsol. Amíg működik szinte 100%-on üzemel és állandó ki-és bekapcsolás történik.

Az inverteres készülékek ezzel ellentétben sosem kapcsolnak ki igazán, hanem folyamatosan működnek, mindig olyan teljesítményen, amely a kívánt hőmérséklet megtartását igényli. Szinte sosem működnek 100%-osan. A teljesítmény-optimalizálás következtében nemcsak rengeteg energiát spórolhatunk, de komfortérzetünket is jelentősen növeli a hőmérséklet kiegyensúlyozottsága. A technológia fejlődésével olyan klímaberendezések jelennek meg, amelyek nemcsak a kényelmünket elégítik ki. A klímák egyre inkább kifinomultabb működésükkel környezetünkre is kedvezőbb hatással vannak rendkívüli energiahatékonyságukkal.

Csak hűtésre vagy fűtésre is használjuk?

Mielőtt kiválasztanánk az otthonunkba leginkább illő klímakészüléket érdemes végiggondolni annak jövőbeni funkcióját. Szeretnénk e vele fűteni is vagy csak hűtésre használjuk? Magyarországon még nemigazán elterjedt a klímával való fűtés. Ennek egyik oka, hogy sajnos az emberek nagy része nem tudja, hogy klímával fűteni gazdaságos. Ma már a legtöbb piacon lévő klímakészülék remekül használható minden szezonban. Másik oka pedig, hogy sajnos az a tévhit él a köztudatban, hogy túl sok áramot fogyaszt és árammal fűteni pedig rendkívül drága. Mindemellett a már meglévő kiépített rendszert sokan nem szeretnék lecserélni még ha anyagilag jobban megérné egy annál sokkal korszerűbb, innovatív fűtési megoldás.

A nagy kérdés: Lehet-e klímával gazdaságosan fűteni?

A válasz egyértelműen igen.

A hőszivattyús működési elvnek köszönhetően az áram csupán a rendszer működéséhez szükséges és nem pedig közvetlenül a hőtermeléshez. Ezáltal négyszer-ötször hatékonyabban működik mint például a villanyfűtéses radiátorok. A gázfűtéses rendszerekkel összehasonlítva szintén a klímakészülékek irányába mozdul el pozitívan a mérleg, ugyanis legkevesebb 15-20%-kot spórolhatunk ha télen is bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezésünket.

Arról nem is beszélve, hogy hazánk legnagyobb energiaszolgáltatója a hivatalos fűtési szezon ideje alatt 50% kedvezményt nyújt a klímával való fűtésnél felhasznált elektromos áram összegéből. Ehhez nem kell mást tenni csak kérvényezni a H tarifát, amelynek alkalmazása a hőszivattyús és megújuló energiaforráson alapuló fűtési rendszereknél jelentős megtakarítást jelent.