Az inverteres klíma technológia

Az inverteres (fordulatszám szabályozás) klíma technológia lehetővé teszi, hogy a klímaberendezés mindig az optimális üzemi paraméterekkel és energetikai hatásfokon működjön. Az inverter nélküli klíma berendezések névleges – elméleti – hatásfoka ugyan lehet magas, de a való életben üzem közben ennek az elméleti értéknek csak töredékre képesek, ill. az üzemidőnek csak minimálisan rövid szakaszaiban érik el. Az inverteres gépek egyéb előnyei mellett zajértékeik is alacsonyabbak és élettartamuk is hosszabb mint hagyományos társaiké.
R

Csendesebb

Jelentősen csökken a zajszint
R

Olcsóbb

Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 30%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.
R

Hatékonyabb

A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos készülékek.
R

Pontosabb

A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani.
inverteres klíma működése
Különösen érdemes inverteres klímakészüléket választani, ha a készüléket viszonylag sokat járatjuk vagy fűtésre is használjuk – a megtakarított energia árából megtérül a készülékbe fektetett értéktöbblet és élvezhetjük a magasabb komfortot.

Hogyan működik pontosan az inverteres klíma?

Az inverteres klíma működésének lényege, hogy a beépített kompresszor fordulatszámát a hűtési vagy fűtési hő terheléshez, azaz a hőigényhez igazítja. Az inverteres klíma működésének kulcsa a kompresszor, amely folyamatos működése réván állandóan szabályozza a teljesítményt. Sokkal tökéletesebb előző társainál (hagyományos on-off készülékek) intenzitásban és a hűtési teljesítményben is. Nem nyom ki hirtelen annyi hideg levegőt, mint elődje, sokkal kisebb a megbetegedések kockázata is. Ezen kívül a villamos hálózatot sem terhel meg annyira mint elődjei. Ez egy költséghatékony üzemelési forma, amelyet energiatakarékossági célból fejlesztettek ki. Itt nem kell attól tartanunk, hogy csak egy tág tartományok között számíthatunk a megválasztott hőmérsékletre, hiszen az inverteres klíma nagyon precízen betartja azt a hőmérsékletet, amely számunkra a legmegfelelőbb. A klíma a beépített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak hogyan kell működnie annak érdekében, hogy a hűtés vagy a fűtés folyamatosan azon az értéken legyen, amelyet elvárunk mi is a berendezéstől. Amikor lassan eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor csökkenti az inverter a kompresszor fordulatszámát is. 

inverteres klíma működési elve

A fűtési technológiáról bővebben