Legyen szó hűtési vagy fűtési funkcióról a kívánt komfort megteremtéséhez és az ideális fogyasztáshoz érdemes előre megtervezni a klímaberendezések helyét, számát és teljesítményét.

De vajon mennyi klímára lesz szükségem?

Csupán hűtésre vagy fűtésre is használom a klímát?

A lakosság körében még egy darab klíma felhelyezése a legelterjedtebb, amit elsősorban hűtésre használnak. Ez annak köszönhető, hogy ma Magyarországon az emberek nehezen térnek át új dolgokra még akkor is, ha hasznuk származna belőle. Makacsul ragaszkodnak a régi megszokott dolgokhoz. Régen is volt meleg nyár, mégis kibírtuk. Jó a gázfűtés, eddig is jó volt, akkor ezután is jó lesz stb. Raknak klímát mert érzik, hogy az egyre forróbb nyarakat nehezen bírják, de általában egyet. Persze egy klímával is el lehet érni a kívánt hatást, de az biztos, hogy teljesítmény és fogyasztás szempontjából előnyösebb ha több klímával kalkulálunk.

Mitől függ a klímaberendezések száma?

  • a lakás elrendezésétől,
  • a lakás nagyságától,
  • a lakás átjárhatóságától
  • a szigeteléstől, nyílászárók állapotától
  • hőt kibocsátó berendezések elhelyezésétől, számától (pl. hűtőszekrény, fagyasztóláda).

Tapasztalataim szerint ha a klímánkat csupán hűtésre használjuk akkor elegendő lehet egy darab is egy átlagos egy szintes otthonba. DE!! Azzal a feltétellel, hogy annak az egy klímának tökéletes helyre kell felkerülnie.

Melyik a tökéletes hely?

Ezt a készüléket mindig központi helyre helyezzük (általában nappaliba) ahonnan ajtók kinyitásával a helyiségek átjárhatóságának köszönhetően a hideg levegő a kisebb szobákba és helyiségekbe is bejut. A fontos helyiségek mint nappali és hálószoba kapnak kiemelt szerepet, hiszen ahol a legtöbbet tartózkodunk és ahol alszunk legyen kellően komfortos. Az olyan helyiségek mint a fürdőszoba, spájz, előszoba, mosókonyha hűtés szempontjából nem szoktak relevánsak lenni.

Itt fontos kiemelnem, hogy a klíma készülékek nem ventilátorok, tehát nehezen juttatják be a levegőt egy szűk keresztmetszetű ajtón. Tehát a szobákban ne várjunk ugyanolyan hideget mint a nappaliban. Igazából a kulcs az elhelyezésben rejlik. A legfontosabb olyan tágas helyiségbe feltenni a készüléket, ahol a legnagyobb meleg van, és már azáltal, hogy ezt a hőhidat megszünteti a klíma már sokkal kellemesebb levegő lesz mindenhol, hiszen nem a 40 fokos levegő áramlik be például a hűvösebb szobákba.